aleja Henryka Sienkiewicza 3, Słupsk
plac Stary Rynek 4, Słupsk
Stefana Jaracza 12, Słupsk
Mikołaja Kopernika 37a, Słupsk
Wolności 6, Słupsk
Stefana Batorego 2, Słupsk
Wolności 36 Rynek ul. Wolności 36 Box nr 13, Słupsk
Kaszubska 36, Słupsk
Michała Mostnika 3, Słupsk
Grunwaldzka 8a, Słupsk
Hugona Kołłątaja 25, Słupsk
W Słupsku cukiernie najchętniej odwiedzamy w okresie letnim i wakacyjnym. Szczególnie podczas długich spacerów po mieście warto wiedzieć, gdzie na naszej trasie możemy zrobić sobie krótką przerwę i posmakować dobrej kawy. Naturalnie dobra kawa domaga się asysty czegoś słodkiego. I tu z pomocą przychodzą nam cukiernie, które słyną ze wspaniałych ciast i ciasteczek.
Do cukierni zaglądamy przede wszystkim po porcję wyśmienitego ciasta. Niestety, mamy coraz mniej czasu lub możliwości by samodzielnie w domowym zaciszu podjąć się tego zadania. Dlatego tak bardzo cenimy miejsca, gdzie możemy zasmakować domowych wypieków. Mieszkańcy Słupska najchętniej wybierają ciasta mające za podstawę biszkopty, aniżeli ciasta kruche. Do jednych z najbardziej klasycznych deserów należy szarlotka, a także coraz większą popularność zdobywa malinowa chmurka, pokryta kruchą bezą. Miastowe cukiernie słyną nie tylko z wybornych ciast ale również wspaniałych ciasteczek. W tym przypadku, zdecydowanie chętniej sięgamy po ciasteczka kruche, najczęściej z dodatkiem masy śmietanowej. Doskonałym przykładem są budyniaczki lub babeczki z owocami które są dostępne w większości cukierni.
To słodkie danie, najczęściej serwowane na koniec posiłku jest najlepsze, nie tylko dlatego, że zaspokaja nasze kubki smakowe. Jest wyjątkowe również pod tym względem, że możemy sięgać po nie o każdej porze dnia. Czyż to nie wspaniała wiadomość? Aczkolwiek najcześciej wybieramy deser jako forma podwieczorku. Dodatkowo deser serwowany na ciepło może się sprawdzić w zimowe wieczory, albo podany na zimno będzie rewelacyjnym orzeźwieniem w upalne popołudnia. Według tradycyjnej kuchni polskiej deser może być w formie kisielu, budyniu, galaretki ub przygotowany z kaszy. Obecnie deserem może być nawet porcja świeżych owoców. Naturalnie cukiernie dostosowują się do rynku, i w niektórych miejscach możemy spotkać sałatkę owocową lub kupić smakowicie zapakowane, pokrojone i soczyste owoce.
Jeśli mowa o lodach, to wachlarz dostępnych możliwości stale się poszerza, i nikogo już nie zdziwią lody o wyszukanym smaku. Tradycyjne lody to zamrożony produkt mleczny z dodatkiem owocowego smaku. Obecnie przetwórstwo lodów poszło znacznie dalej i poza zmrożonymi mlecznymi produktami, są dostęne również sorberty czyli mrożone soki. Zamiast mleka krowiego lody można zrobić z mleka roślinnego. Co więcej, do lodów dodajemy nie tylko owoce, ale i warzywa. Obecnie istnieją lody niemalże o każdym możliwym smaku. Niejednokrotnie mamy wrażenie, że mrozimy wszystko, dlatego spotykamy się z lodami na przykład o smaku majonezu lub zupy ogórkowej. Jeśli chodzi o formę, to też mamy zapewniony wybór. Najczęściej jednak spotykamy się z lodami serwowanymi w wafelkowym rożku, w formie gałek lub lodów włoskich albo na patyku. Krótko podsumowując: jest bardzo duża liczba rodzajów deserów lodowych, dzięki czemu jest duża szansa, że każdy znajdzie coś dla siebie.